Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Εφιάλτης το αμερικανικό όνειρο...

Tέσσερις στους δέκα Νεοϋορκέζους δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα λόγω ακρίβειας.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια Νεοϋορκέζοι, δηλαδή τέσσερις στους δέκα κατοίκους της πόλης, δυσκολεύτηκαν να αγοράσουν τρόφιμα το 2007, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η Επισιτιστική Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Ο αριθμός αυτών που πλήττονται από την άνοδο των τιμών αυξήθηκε κατά 52% από το 2003, τη χρονιά που έγινε για πρώτη φορά παρόμοια έρευνα.

Οι μισοί ισπανόφωνοι και οι κάτοικοι της λαϊκής συνοικίας του Μπρονξ δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να τραφούν τον τελευταίο χρόνο.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, κατά 15% από το 2003 έως το 2007 και κατά 5,8% από τον Μάιο του 2007, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία, έπληξε σοβαρά τους Νεοϋορκέζους που ήταν συνηθισμένοι σε χαμηλές τιμές τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακόμη και οι «προνομιούχοι» δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες: από τους πολίτες που κερδίζουν περισσότερα από 75.000 δολάρια κατ' έτος ο ένας στους πέντε υποστήριξε ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το 2003. Τα ίδια προβλήματα έχει και το ένα τρίτο των αποφοίτων πανεπιστημίων.

«Με την παρούσα οικονομική κατάσταση, ολοένα και περισσότεροι Νεοϋορκέζοι δεν καταφέρνουν πλέον να αυξάνουν τους μισθούς και τα εισοδήματά τους», εξήγησε η πρόεδρος της Επισιτιστικής Τράπεζας, Λούσι Καμπρέρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της πολιτειακής Βουλής, Κριστίν Κουίν, η άνοδος της αύξησης της τιμής των τροφίμων προστίθεται στο βάρος των ενοικίων και των καυσίμων που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: