Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Ενα ευχάριστο νέο...

«Τρικυμία» στην ΕΕ με την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς.

«Χαστούκι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έδωσε ο ιρλανδικός λαός στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΕΕ των «27» επί της Συνθήκης που ήλθε σε αντικατάσταση του «νεκρού» Ευρωσυντάγματος. Βυθισμένη ξανά σε πολιτική κρίση η Ένωση. Εν αναμονή κοινής δήλωσης Σαρκοζί-Μέρκελ...

Η επίσημη παραδοχή του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας ήλθε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ντέρμοντ Αχερν. «Φαίνεται ότι θα κερδίσει το 'όχι'. Τελικά, για χίλιους λόγους, ο λαός μίλησε» δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Εντός της ημέρας επίκειται και η «επισφράγιση» του «όχι» από την Εκλογική Επιτροπή.

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν 19 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 54,7% έναντι 45,3% του «ναι».

Ανταποκριτές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE και παρατηρητές των πολιτικών κομμάτων που παρακολουθούν την καταμέτρηση είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι το «όχι» επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της Ιρλανδίας (43 στο σύνολο) με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε κάποιες περιφέρειες του Δουβλίνου.

Οι παρατηρητές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι στο Δουβλίνο το «όχι» προηγείται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, σε τρεις οι ψήφοι είναι μοιρασμένες εξίσου και σε μία επικρατεί το «ναι». Στην πρωτεύουσα ψηφίζει περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος της χώρας.

Το δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE προέβλεψε ότι το «ναι» έχει πιθανότητες να κερδίσει μόνο σε έξι από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Το ευρώ έπεσε στο χημηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα μετά τις αρχικές πληροφορίες για απόρριψη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους Ιρλανδούς. «Εάν οι Ιρλανδοί αποφασίσουν να απορρίψουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προφανώς δεν θα υπάρξει Συνθήκη της Λισαβόνας» δήλωνε αργά την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Ωστόσο, ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν-Πιέρ Ζουγέ ανέφερε την Παρασκευή πως θα πρέπει «να συνεχιστεί η διαδικασία της επικύρωσης στις άλλες χώρες» και πως «μια νομική διευθέτηση» πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στην Ιρλανδία και τις άλλες 26 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», Ντέκλαν Γκάνλεϊ δήλωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος που είναι Ιρλανδός». Η ψηφοφορία ήταν «δημοκρατία εν δράσει» προσέθεσε, τονίζοντας ότι οι Ιρλανδοί δεν είναι ευρωσκεπτικιστές.

Καθώς επικρατεί το αίσθημα ότι η ιρλανδική κοινή γνώμη πιέστηκε πολύ και απειλήθηκε για να ψηφίσει «ναι» σε μια Συνθήκη που λίγοι είχαν διαβάσει ή κατανοήσει, η διάθεση είναι ενθουσιώδης και λίγοι φόβοι εκφράζονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την Ιρλανδία.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως η νίκη του στρατοπέδου του «όχι» σημαίνει πως μια χώρα με λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της ΕΕ, που ανέρχεται σε 490 εκατομμύρια, μπορεί να καταστρέψει μια Συνθήκη που με κόπο διαπραγματεύτηκαν επί χρόνια οι ηγέτες των κρατών-μελών

Μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκυτο RTE, η Μέριριντ ΜακΓκίνες, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φάιν Γκέιλ, που είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι» δήλωσε πως «τρία πράγματα προκάλεσαν την ήττα στο δημοψήφισμα».

«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν την είχε διαβάσει [τη Συνθήκη], το γεγονός ότι ο Τσάρλι ΜακΚρίβι [επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον ανταγωνισμό] δεν την είχε διαβάσει και το γεγονός ότι οι γυναίκες φοβήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα κληθούν να καταταγούν σε έναν ευρωπαϊκό στρατό» δήλωσε συμπληρώνοντας πως πολλοί Ιρλανδοί είχαν παραπληροφορηθεί και σε σχέση με ηθικά ζητήματα.

Σχόλιο :Oί δικοί μας οι ινστρούχτορες πότε θα αποφασίσουν να ζητήσουν τη γνώμη μας για θέματα που μας αφορούν άμεσα; Είναι δυνάτον στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ο λαός της να εξαρτάται από τις διαθέσεις των κυβερνήσεων και της κομματικής πειθαρχίας; Επιτέλους τι φοβούνται;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Emas fovounte!auto einai to mono vevaio. tremoun tis antidraseis tou laou, tis antidraseis enos aganakthsmemenou laou!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕ ΛΑΕ !

"ΝΤΑΝΤΟΝ"

Φίλε , σε όλο το ενδιαφέρον μπλόγκ σου δεν υπάρχει ένα "E-mail" επικοινωνίας ;

Γράψε κάτι. Εδω για να το διαβάσω. Ευχαριστώ.