Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Βρετανία: «Μάχη» για να περάσει αυστηρός αντιτρομοκρατικός νόμος

Σκληρή μάχη στη βουλή αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν στην ψηφοφορία για ένα νομοθέτημα που προβλέπει την επέκταση του χρόνου κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Αν και μια νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει ισχυρή υποστήριξη για το προταθέν μέτρο μεταξύ του πληθυσμού (69% υπέρ έναντι 24% κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για την Daily Telegraph - 40% υπέρ και 33% υπέρ αν υπάρχουν επαρκή εχέγγυα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Populus για την εφημερίδα The Times) ώστε ο χρόνος κράτησης να επεκταθεί στις 42 ημέρες από τις 28 χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγοριών, πολλοί βουλευτές του Εργατικού κόμματος αναμένεται να εξεγερθούν και να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου.

Η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ ενημέρωσε τους συναδέλφους της για το σχέδιο χθες Τρίτη, κι εκπρόσωπός της είπε στους δημοσιογράφους ότι «χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά» για να πεισθούν οι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Εκτιμάται ότι οι «αντάρτες» μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 50, ωστόσο το Εργατικό κόμμα έχει πλειοψηφία 66 εδρών. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μπράουν δεν αποκλείεται να ζητήσει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων προκειμένου να αποσπάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε μια ένδειξη του πόσο κρίσιμη θεωρεί την ψηφοφορία η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ αναγκάσθηκε να διακόψει την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή και να επιστρέψει στο Λονδίνο ώστε να ψηφίσει.

Το ενδεχόμενο της ήττας προβληματίζει τον πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου έχει καταγράψει ποσοστά που πλησιάζουν ιστορικά ναδίρ του και έχει υποστεί ήττες στις τοπικές εκλογές, με σημαντικότερη αναμέτρηση αυτή για την δημαρχία του Λονδίνου.

Ωστόσο, εναντίον του νομοσχεδίου τάσσονται βουλευτές, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μουσουλμανικές οργανώσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία, ο οποίος κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση από τη Γενεύη να «αποσύρει το νομοσχέδιο ή να αναβάλει τη λήψη απόφασης γι'αυτό».

Ο προκάτοχος του Μπράουν, Τόνι Μπλαίρ, είχε επιχειρήσει -και αποτύχει- να αυξήσει το όριο από τις 14 ημέρες το ανώτερο, τότε, στις 90, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: