Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Δημοψήφισμα για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας ζητά η αντιπολίτευση

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας ζήτησε η αντιπολίτευση, κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας χαρακτήρισε τη συνθήκη «σημαντικό σκαλοπάτι για την Ευρώπη που θέλουμε» και επισήμανε ότι με τη συνθήκη θεσπίζεται η ενεργός συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία.

Ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ Αντ.Σαμαράς σημείωσε ότι η συνθήκη δεν είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε αλλά «ξεμπλοκάρει την Ευρώπη μετά από χρόνια εσωστρέφειας». Παρατήρησε, δε, ότι η συνθήκη δεν λύνει το πρόβλημα της «ανεξαρτησίας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προανήγγειλε αύξηση επιτοκίων, «σπρώχνοντας την Ευρώπη πιο κοντά στην ύφεση», όπως είπε.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνθήκη τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρ.Λοβέρδος εξέφρασε την κριτική υποστήριξη του κόμματος στη Συνθήκη η οποία «προβλέπει θεσμούς πολιτικής ενοποίησης και την πληρέστερη χάρτα δικαιωμάτων στο σύγχρονο κόσμο». Τάχθηκε, δε, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση και να συμπεριλάβει σε αυτή το λαό.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ.Αλυσανδράκης υποστήριξε ότι η επαναφορά του ευρωσυντάγματος με τη μορφή της Συνθήκης της Λισαβόνας δείχνει την πλήρη περιφρόνηση των «ευρωλάγνων» προς τους λαούς της Ευρώπης, που δεν τους επιτρέπεται καν να εκφραστούν μέσω δημοψηφισμάτων.

Για μεταμφίεση του απορριφθέντος ευρωσυντάγματος σε Συνθήκη της Λισαβόνας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ι.Μπανιάς. Ο κ. Μπανιάς εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφιση της Συνθήκης «με συνοπτικές διαδικασίες» και «ερήμην του λαού».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Δεν είχε, φαίνεται, διδακτικό χαρακτήρα, σε κάποια ακραία στοιχεία στην Ευρώπη, το δημοψήφισμα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: