Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Οι Βρετανοί πολίτες λένε «όχι» στην Ευρωσυνθήκη

Περισσότεροι από τους μισούς εκλογείς στη Βρετανία θα επέλεγαν να ψηφίσουν «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκε το ιρλανδικό «όχι» στο σχετικό δημοψήφισμα, όπως προέκυψε από μία σημερινή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 1.300 εκλογέων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «YouGov», για λογαριασμό της Λέσχης Διαμόρφωσης Ιδεολογίας «Open Europe», ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκλογέων απάντησε ότι η ανωτέρω Συνθήκη «δεν πρέπει» να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Μόνον 14% των ερωτηθέντων εκλογέων εκτιμά το αντίθετο.

Όμως, στους εκλογείς που ψηφίζουν τους κυβερνώντες Εργατικούς, σημειωτέον 46% θέλουν την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, εναντιώνεται δε σε αυτήν ένα ποσοστό 19%.

Εξάλλου, ποσοστό μόνον 29% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Βρετανία και μελλοντικά να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ ένα 24% ευνοεί αποχώρηση της χώρας από την Ενωση. Ειδικότερα, ποσοστό 38% θέλει το Λονδίνο να παραμείνει μόνον στην οικονομική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αποστασιοποιούμενο όμως απο κάθε πολιτική δομή της Ενωσης.

Μετά το ιρλανδικό «όχι» ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν τόνισε ότι θα επισπευστεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: