Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Kαι μια συμβουλή για να μην κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη

Η «Πολιτική» βγαίνει από το «πολίτης», όχι από το «πολιτικός»

Ως εδώ οι καναπέδες! Ως εδώ όσα γίνονται «για μένα, χωρίς εμένα». Ως εδώ η μη τέλεση του καθήκοντός μου. MEA CULPA! Η κοινωνία και η πολιτική είναι εικόνα μου και μου μοιάζουν. Η ευθύνη είναι δική μου. Κανένα ψέμα, κανενός πολιτικού δε με παραπλάνησε. Εγώ παρέβλεψα ότι η πολιτική είναι δική μου υπόθεση. Ότι βγαίνει από το «πολίτης», όχι από το «πολιτικός». Τώρα επέστρεψα, ξαναγίνομαι πολίτης, αναπολιτεύομαι…

Αναπολίτευση τώρα…

σημαίνει τέρμα τα ψέματα. Τώρα κοιτάμε την αλήθεια κατάματα. Αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες αλλά και καταλογίζουμε ευθύνες σε αυτούς στους οποίους τις αναθέσαμε. «Δημοκρατία» είναι μία απλή, απλούστατη όσο και σύνθετη, πανέμορφη ελληνική λέξη. Μιλάει μόνη της. «Δημοκρατία» είναι όλα τα παραπάνω, μα και όλα τα παρακάτω…

Η Δημοκρατία είναι πατριωτισμός

Μόνο που ετούτος ο πατριωτισμός δεν προσδιορίζεται από κανέναν εξωτερικό εχθρό. Προσδιορίζεται από τον «εσωτερικό». Αυτόν που φοράει τα ρούχα μας και χρησιμοποιεί το μυαλό μας. Ε, λοιπόν ναι, ο εχθρός ήταν ο εαυτός μας. Γιατί το Σύνταγμα ήταν εκεί και μιλούσε: «Η τήρησις του Συντάγματος επαφίεται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων…1-1-4». «Σύνταγμα» δε σημαίνει πλατεία, σημαίνει Δημοκρατία. Κι αν «μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» είναι γιατί οι πατριώτες πιάστηκαν στον ύπνο. Στον ύπνο που τους βρήκε πάνω στον καναπέ, απέναντι απ’ το Home Cinema.

Ο ευδαιμονισμός σκοτώνει τον πατριωτισμό…

Από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι σήμερα. Διαβάστε την Ιστορία ανάποδα: Από το τέλος προς την αρχή. Διαβάστε το Σύνταγμα ανάποδα: Από το άρθρο 120 (1-2-0). Το «τήρησις» έγινε «τήρηση», το «εις τον» έγινε «στον» και από τον πατριωτισμό ίσως και να μην έφυγε μόνο το τελικό «ν». Όμως η γλώσσα είναι η ίδια, το νόημα είναι το ίδιο και η πολιτική (εξαιτίας μας) παραμένει…η ίδια.

Ο Ανένδοτος αγώνας…

..προϋποθέτει ανένδοτους πολίτες. Αυτοί αποτελούν τη μόνη επαναστατική μάζα ικανή για «εποικοδομητικές ανατροπές». Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από καθαρά μάτια και καθαρά χέρια. Η Δημοκρατία θέλει αντάρτικο. Θεσμικό αντάρτικο. Ο φρυγικός σκούφος φοριέται σε «καθαρά» κεφάλια. Ο φρυγικός σκούφος περιέχει σκέψη και η σκέψη είναι πρόλογος της πράξης. Ο φρυγικός σκούφος περιέχει ιδεολογία και Δημοκρατία σημαίνει ιδεολογία…

Ιδεολογία μου είναι η Δικαιοσύνη!

Και για την ιδεολογία μου θα βγω στο αντάρτικο. Σημαία μου θα είναι «ένα γαλανόλευκο 1-2-0». Θα περπατήσω στα χνάρια του Αλέκου και θα κάνω πολιτική όπως αυτός: Θα βάζω βόμβες! Ποιος Αλέκος; Ποιες βόμβες; Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΖΕΙ! Αφού ζω και αισθάνομαι, ελπίζω, συγκινούμαι, θυμάμαι, ονειρεύομαι… Αφού αγωνίζομαι…Ο Αλέκος είναι πάλι εδώ!

Η βόμβα είναι η αλήθεια

Όποιος αποφάσισε ότι η πολιτική είναι γεμάτη ψέματα, έχει λόγους να φοβάται. Θα τη γεμίσουμε αλήθειες. Θα κάνουμε πολιτική λέγοντας την αλήθεια. Επιδιώκουμε αλυσιδωτές εκρήξεις αλήθειας σε όλα τα μέτωπα της πολιτικής. Κανένα ψέμα δε θα στέκει πια όρθιο αφ’ ότου θα ασχοληθούμε μαζί του. Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια.

…μα δες εκείνο το λουλούδι, μαραίνεται σου λέω. Να το ποτίσεις!

Δημοκρατία σημαίνει ποίηση. Πολιτική σημαίνει ρομαντισμός. Γιατί εάν σημαίνει συμφέρον, εάν σημαίνει ιδιοτέλεια, εάν στερήσεις την πολιτική από το ρομαντισμό, τότε πολιτική σημαίνει «μπάζες», γερές μπάζες.

Πρόοδος σημαίνει…

…να κατανοείς τη διαφορά και να προχωράς. Να μην τρως κουτόχορτο ούτε από το χέρι της μάνας σου. Να παντρεύεις το λογισμό με το όνειρο. Να αμφισβητείς τον εαυτό σου τον ίδιο, προκειμένου να έχεις πάντα καλή σχέση με τον καθρέφτη σου. Να τιμάς τον εαυτό σου γιατί μόνο τότε θα μάθεις να τιμάς τους άλλους και θα αποκτά νόημα η αλληλεγγύη μαζί τους. Να ξέρεις ότι η ζωή πάει μπροστά από την πολιτική, ότι κάνουμε πολιτική για να ζούμε και ότι δεν ζούμε για να κάνουμε πολιτική. Ότι στη Δημοκρατία κανείς δεν είναι μόνιμος. Ότι πρέπει νάχεις πάντα έτοιμη μια βαλίτσα γεμάτη (ρούχα) ανά πάσα στιγμή για την αναχώρηση.

Πρόοδος σημαίνει…

…να κάνεις πολιτική με τον ίδιο τρόπο που κάνει έρωτα ο βράχος με το κύμα.



ΕΝΕΡΓΕΙΑ σημαίνει…

Προσφορά

(γιατί στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όποιος αγαπά προσφέρει)

Συμμετοχή

(γιατί οι δημοκράτες, την αγάπη τους τη δείχνουνε με πράξεις)

Σημαίνει ακόμη…

Να δημιουργείς νέες λέξεις και να αποκτήσεις μία νέα, κακή σχέση με τον καναπέ σου, προκειμένου να εκφράσεις μία νέα πραγματικότητα

(Αναπολίτευση)

Να είσαι πατριώτης

(Και αριθμομνήμων…1-1-4, 1-2-0)

Να είσαι ανένδοτος

(Όπως το άσπρο είναι άσπρο, το μαύρο είναι μαύρο αλλά και το γκρίζο είναι γκρίζο)

Να είσαι ιδεολόγος

(Κι ας είναι αυτή η λέξη το συντομότερο πολιτικό ανέκδοτο)

Να σε λένε Αλέκο

(Δηλαδή να είσαι και να επιδιώκεις να παραμείνεις, ένας απλός κοινός πολίτης, ένας απλός κοινός βομβιστής)

Να στέκεσαι στο Κέντρο των πραγμάτων

(Γιατί αυτό είναι το κοντινότερο σημείο στην αλήθεια)




Παναγούλης:

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα δόγματα, τις στολές, τις δοξασίες, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατάται από αυτόν που σας κυβερνά, από αυτόν που σας υπόσχεται, από αυτόν που σας φοβίζει, από αυτόν που θέλει να αντικαταστήσει έναν αφέντη μ’ έναν καινούργιο αφέντη, μην είστε κοπάδι, για το Θεό, μην καλύπτεστε πίσω από τα φταιξίματα των άλλων, να αγωνίζεστε, να σκέφτεστε με το μυαλό σας, να θυμάστε ότι ο καθένας είναι κάποιος, ένα πολύτιμο, υπεύθυνο άτομο, δημιουργός του εαυτού του, να το υπερασπίζεστε το εγώ σας, πυρήνα κάθε ελευθερίας, η ελευθερία είναι καθήκον, περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον.

Ξέρεις κανέναν τρόπο να κάνει κανείς πολιτική χωρίς να μπει στην πολιτική των πολιτικών; Εγώ θέλω να κάνω πολιτική. Η πολιτική για εμένα είναι ένα καθήκον, είναι ένα μέσο για αγώνα. Σε τί ωφελεί να αγωνίζεσαι για την ελευθερία αν όταν υπάρχει λίγη ελευθερία δεν τη χρησιμοποιήσεις για να κάνεις πολιτική; Επιχείρησα να σκοτώσω έναν άνθρωπο για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, έσπειρα πόνο για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, πήγα στη φυλακή και στην εξορία για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική: θα έπρεπε ίσως τώρα να αποτραβηχτώ στην ιδιωτική μου ζωή; .

Η επανάσταση δεν υπαγορεύεται. Υπάρχει μία και μόνο δυνατή επανάσταση κι είναι εκείνη που κάνουμε μόνοι μας, εκείνη που ωριμάζει στο κάθε άτομο, που αναπτύσσεται μέσα του αργά, με υπομονή, με ανυποταξία! Η επανάσταση είναι υπομονή, είναι ανυποταξία, δεν είναι βιασύνη, δεν είναι χάος, δεν είναι αυτό που σας διηγούνται οι δημαγωγοί με τη μαγική ράβδο. Μη δίνετε προσοχή σε όποιον σας υπόσχεται θαύματα, μη δίνετε προσοχή σε όποιον αναλαμβάνει να αλλάζει τα πράγματα ώσπου να πεις τρία σαν μάγος. Οι μάγοι δεν υπάρχουν. Τα θαύματα δεν υπάρχουν. Οι αρχηγοί σας κοροϊδεύουν, ηλίθιοι, που είστε συνηθισμένοι να σας σέρνουν όλοι από τη μύτη, να υποκύπτετε. Αυτή η επίφαση της δημοκρατίας μπορεί να σβήσει με ένα φύσημα αν ακολουθήσετε τις φλυαρίες των ψευτοεπαναστατών! Ας την κρατήσουμε σφιχτά τη λίγη αυτή ελευθερία που μας χαρίστηκε με το αίμα της Κύπρου. Χαρισμένη, ναι, και η χαρισμένη ελευθερία δίνει πάντοτε πικρούς καρπούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: