Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

25 ΑΦΓΑΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ

Μια ζωή ξένοι...
Ξυπόλητοι, νηστικοί, ταλαιπωρημένοι. Το μόνο που λέει το βλέμμα τους, με όση αξιοπρέπεια διαθέτουν είναι: «Μη μας διώξετε. Μη μας αναγκάσετε να γυρίσουμε πίσω».
Η ιστορία των 25 λαθρομεταναστών από το Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι 5 είναι ανήλικοι, δεν διαφέρει από κείνες των χιλιάδων λαθρομεταναστών που κατακλύζουν καθημερινά τα σύνορά μας. Αποκαλύπτει απλά την τραγωδία τού να μην μπορείς να ζήσεις στην πατρίδα σου και να είσαι ξένος όπου αλλού κι αν πας.

Πριν από μία εβδομάδα τούς είχε παρατήσει στη Σύμη δουλέμπορος και τώρα έχουν προθεσμία 30 ημερών για να φύγουν από την Ελλάδα. Εμειναν πεινασμένοι, κοιμήθηκαν σε παγκάκια και στην άσφαλτο, ενώ κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στα 18 του χρόνια ο Φαϊζέλ ήρθε για να ζήσει μακριά από τους πολέμους και να στηρίξει την οικογένειά του: «Πούλησα ένα οικόπεδο και πήρα 200 δολάρια, τα οποία έδωσα στους διακινητές στην Τουρκία για να έρθω στην Ελλάδα. Εχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ. Σκαρφαλώσαμε βουνά, μείναμε νηστικοί μέρες. Θέλουμε βοήθεια για να μπορέσουμε να μείνουμε στην Ελλάδα».

Ο 12χρονος Σουλεϊμάν είναι ξάδελφος με τον 14χρονο Μπαχτιάρ. Λένε ότι θέλουν απλά ένα καλύτερο αύριο: να μορφωθούν, να δουλέψουν και να ζήσουν μια ήσυχη ζωή.

Στο νομαρχιακό συμβούλιο Δωδεκανήσου, το ερχόμενο Σάββατο στη Λέρο, θα συζητηθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/06/2008

Χθες τα ξημερώματα άλλοι 102 Αιγύπτιοι λαθρομετανάστες, ηλικίας 10 ώς 28 χρόνων, συνελήφθησαν στις ακτές της νότιας Κρήτης. Οι 13 ήταν πάνω σε σχεδία κοντά στο Κουφονήσι Ιεράπετρας, ενώ οι 79 κοντά σε χωριά του Δήμου Αστερουσίων Ηρακλείου. Νωρίτερα, το δουλεμπορικό τούς είχε αφήσει στην παραλία «Τρεις Εκκλησιές». Ανάμεσά τους ήταν τρία παιδιά 10 και 12 χρόνων.

Η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη έδωσε εντολή να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγαση, διατροφή και ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων. Οι Αιγύπτιοι μεταφέρθηκαν σε αίθουσα στο χωριό Χάρακας, ενώ αναμενόταν να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: